Mennään meijerille, tavataan Maitolaiturilla

”Aikoinaan oli maidon ja piimän myynti hyvinkin keskeisellä sijalla meijerin toiminnassa. Myyntiä tapahtui suoraan meijeristäkin.”
Lamalan meijerin alustava kokous pidettiin 15.5.1921.


Lähes 87 vuotta myöhemmin, 27.4.2008 avattiin Lamalan meijerin vanhassa päärakennuksessa Bar Kirnu ja Maitolaituri. Piimää ei myydä, mutta maitoa saa kyllä kahviinsa ja jäätelöksi jalostettuna!

Bar Kirnun ja Maitolaiturin osoite on:
Portaantie 4, 31300 Tammela

puh. 040-5517025 tai 050-5703003

Bar Kirnu

Bar Kirnussa tarjoillaan monenlaisia kahveja, myös sitä ihan tavallista, perinteisesti valmistettua kahvia. Kahvin kanssa voi nauttia herkullisia leivonnaisia, makeita tai suolaisia – ja valita voi luonnollisesti myös  kaakaota,teetä ja limuja. Alkoholijuomina on tarjolla  erilaisia oluita, liköörejä, viinejä, siidereitä, long drinkjuomia ja juomasekoituksia max 22% asti. Kirnussa on siis B-luokan anniskeluoikeudet.
Jäätelöä on tarjolla myös monessa muodossa, mutta suosituimmat jäätelöt ovat paikanpäällä nautittavat tötteröt tai annokset.
Bar Kirnussa on kesäaikaan 285 asiakaspaikkaa sisätiloineen ja maitolaituri terasseineen. Talvisin on käytössä meijerin 145 asiakaspaikan sisätilat. Miljöötä on rakennettu ja sisustettu tunnelmallisen vanhanaikaiseksi ja vanhaa meijerin historiaa kunnioittaen.

Maitolaituri

Lamalan vanha meijerirakennus sijaitsee upealla paikalla. Tien toisella puolella avautuu Pyhäjärven kaunis maisema.
Kun aurinko paistaa ja järvenselkä kimaltelee, ei tee mieli istua sisällä. Silloin lähdetään Maitolaiturille, meijerin isolle terassille. Ostetaankin ne kahvit ja jäätelöt ja istutaan ulos. Tai jos tulee nälkä, nautitaan kesäkeittiön antimista.
Maitolaituri-terassi on osin katettu, joten pieni sadekuurokaan ei nautintoja haittaa. Kesäaikaan Maitolaiturilla on 140 asiakaspaikkaa, joista kymmenkunta on toteutettu "brasilialaisena riippumatto-osastona. Voit lekotella aidoissa brasialaisissa riippumatoissa ja ihastella kauniista maisemasta sekä   nauttia kaupanpäällisinä leppoisasta tunnelmasta.

Kesäkeittiö

Kesäkeittiössä on kokin teemapäiviä, ei varsinaista ruokalistaa. Tarjolla on erilaisia ruokia päivittäin, jotka valmistetaan päivän teeman mukaisesti ja annoskohtaisesti tilauksesta. Pääset itse seuraamaan annoksesi valmistumista kesäkeittiön vieressä. Luvassa on herkullisia grillivartaita, maukkaita makkaroita, kalaherkkuja, pihvejä, wokkeja – seuraa sivujemme ajankohtaistaja osaa ja tiedät mitä kesäkeittiössä tarjotaan ja koska. Kesäkeittiö on avoinna ennakkoon ilmoitettuina päivinä. Herkullinen, Tammelasta päin leviävä tuoksu voi tietysti myös johdattaa oikeaan paikkaan oikeaan aikaan!
Kirnun ja maitolairutin ovat ottaneet levähdyspaikakseen alueella liikkuvat motoristit, jotka nimesivät paikan "Tammelan mopokahvilaksi". Motoristit tervetuloa nauttimaan palveluistamme.

Lautalla ja bussilla

Sari ja Jorma jatkavat meijerin toiminnan kehittämistä. Varmaa on jo, että meijeri on varmasti yksi suosituista Härkätien Saunaexpress saunabussin pysäkeistä. Virkistyslautta M/S Kala-apaja seilaa myös meijerin rantaan. Tulevaisuudessa meijerillä voi siis olla vaikka mitä!

”Maitotuotteiden markkinointi lienee Tammelassakin ollut ennen Osuusmeijeriä kokonaisuutena katsoen melko suunnittelematonta. Maitoa ja maatiaisvoita oli kuljetettu hevosella usein suoraan kuluttajille, etupäässä Forssaan. Forssaan kuljetus oli sentään tapahtunut melko säännöllisiin aikoihin, koska kuluttajat olivat tienneet kerääntyä odottamaan jakelua. Maitoa oli jaettu halukkaille suoraan kärryistä litran mitalla. Joihinkin paikkoihin oli ollut tapana jättää tilattu pystö portaiden eteen. ”

”Voin markkinointi oli tapahtunut samaan tapaan. Maatiaisvoita oli myyty torilla suoraan kuluttajille. Suomalainen voi oli ollut kautta aikojen tunnettu hyvästä laadustaan, mutta vaihtelua oli sentään esiintynyt. Olihan valmistus, paikkaus ja säilytys tapahtunut eri tiloilla eri tavalla. Varmistuakseen voin laadusta ostajat olivat raapaisseet kynnellään maistiaisviilun voin pinnasta.”
Lainaukset: Lamalan Osuusmeijeri 1921-1971.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti